Met zijn camper -door hem liefkozend ‘m’n bussie’ genoemd- reist Frits heel wat af.
Veel verhalen, foto’s en films zijn op deze website te vinden.
Van enkele reizen maakte Frits een multimediale powerpointpresentatie, waarmee hij in een ‘babbeltje’ informatie geeft over de bezochte landen en het publiek laat delen in zijn enthousiasme voor wat hij betiteld als ‘reisdruft’.
De presentaties duren -inclusief pauze- zo’n anderhalf uur.
Uiteraard is de lengte aan te passen voor de doelgroep.
Op deze pagina een overzicht van de beschikbare presentaties.

Voor het houden van een presentatie dient men bij voorkeur de beschikking te hebben over een beamer, een scherm en een geluidsinstallatie. In voorkomende gevallen kan Frits voor deze materialen zorg dragen.

WAT KOST DAT ALLEMAAL WEL NIET?
Dat ligt er aan.
Is er op de locatie een beamer, een scherm en een geluidsinstallatie aanwezig, dan komt Frits met zijn laptop voor € 125 naar u toe.
Moet Frits zelf voor de projectiematerialen zorgen, dan komt daar € 25 bij.
De vergoeding voor reiskosten bedraagt € 0,25 per kilometer.

Vragen? Interesse?
frits@mahn.tv

OVERZICHT REISPRESENTATIES

KORTE IMPRESSIE

ROEMENIË

Roemenië was een van de landen die Frits bezocht gedurende zijn grote reis door de landen rond de Zwarte Zee: achtereenvolgens Turkije, Georgië, Oekraïne, Roemenië en Bulgarije.
In deze presentatie neemt hij u mee op zijn tocht door het schitterende Roemenië, het land van Dracula. Maar er is meer te zien en te beleven. Veel meer. Hij verhaalt er graag over aan de hand van veel foto’s en videobeelden.

WERELDREIS NEDERLAND

Een reis door de wereld maken en toch binnen de grenzen van Nederland blijven? Dat klinkt onmogelijk, maar het kan wel.
Ons land kent zo’n 4000 buurtschappen en een groot aantal daarvan heeft een buitenlandse naam. Dus reed Frits naar Amerika, naar Austerlitz, naar Zürich en nog zo’n dikke dertig andere buurtschappen. En overal ging hij na hoe die buitenlandse naam ooit is ontstaan. Met soms voor de hand liggende, maar vaak ook verrassende ontdekkingen. Hij sprak bewoners van die buurtschappen en hoorde interessante, soms grappige achtergrondinformatie.
Van dat alles stelde hij een boeiende multimediapresentatie samen.
Ga mee op reis. Door de hele wereld. In ons eigen landje.

GEORGIË

Deze camperreis was onderdeel van een grote reis door de landen rond de Zwarte Zee: Georgië, Oekraïne, Roemenië en Bulgarije.
In deze presentatie neemt Frits u mee op zijn tocht door Georgië, te beginnen in Batumi. Hij verhaalt over zijn barre tocht over de Goderdzi Pas, bezoekt het Stalin Museum in Gori en het beroemde kloostercomplex van David Gareja. En meer. Veel meer. Dwars door de Kaukasus bijvoorbeeld. Zijn overnachtingen. De ontmoetingen met de Georgiërs. En dat allemaal omlijst met veel verhalen, foto’s en videobeelden.

TURKIJE

Turkije was de start van een grote reis door de landen rond de Zwarte Zee: Georgië, Oekraïne, Roemenië en Bulgarije.
In deze presentatie neemt Frits u mee op zijn tocht door West- en Midden Turkije, te beginnen in Istanbul. Hij vertelt natuurlijk over de Blauwe Moskee, de Aya Sophia, het Topkapi Paleis en de Grande Bazaar.
Vervolgens neemt hij u mee naar Troje, Efeze en Ankara, om te eindigen in Cappadocia. En dat allemaal omlijst met veel verhalen, foto’s en videobeelden.

CHINA

Wat een verschil met de meeste van mijn andere reizen als ik op stap ga met mijn camper. Dan heb ik de vrijheid te gaan en staan waar ik wil en mijn eigen route te bepalen. Bij een kant-en-klare, strak georganiseerde rondreis met een groep ligt dat wel even anders. En dan ook nog eens door China, communistisch en gebonden aan veel, heel veel regels.
Maar de reis was er niet minder om. Zoals gezegd: anders, maar ook indrukwekkend. Wat een land! Wat een bezienswaardigheden!

MEXICO & COLOMBIA

Als schoonzoon voor zaken naar de andere kant van de wereld moet, vraagt hij Frits mee te gaan. Naar Mexico en Colombia om precies te zijn. Een paar dagen in de hoofdsteden Mexico City en Bogota. Kort, veel te kort. Maar voldoende om de nodige indrukken op te doen, interessante mensen te ontmoeten en kennis te maken met die andere cultuur. Ruim voldoende ook om van die impressies een boeiende presentatie samen te stellen.

SCHOTLAND

Denk je aan Schotland, dan denk je aan ruige landschappen, diepe meren, prachtige baaien en woeste kliffen. Frits toerde er een maandje rond met een camper en beleefde het allemaal. De Highlands, de kastelen, de Hebriden, de steden en dorpen. Veel daarvan komt aan bod in deze presentatie: de Ben Nevis, de Jacobite Railway, Dunnet Head en het Schotse ‘levenswater’, om maar een paar dingen te noemen.
En Nessie niet te vergeten. En een lekker hapje haggis…

RUHRGEBIED

Het Ruhrgebied?
Dat is toch geen vakantiebestemming? Hoogovens, steenkoolmijnen en zware industrie, daar wil je toch alleen maar hard doorheen rijden op weg naar je vakantiebestemming? Klopt. Maar dat was vroeger. Nu loopt er door dat ooit zwaar vervuilde gebied de Route Industriekultur.
Veel voormalige zware industrie bleef behouden en kan bezocht worden. Soms in originele (overwoekerde) staat, maar merendeels gerestaureerd en ingericht als industrieel museum. Er liggen ook prachtige steden in dit gebied. En niet te missen: de schitterende natuur. Hoogste tijd je mening over deze streek positief bij te stellen…

CUBA

Nu eens niet op pad met zijn favoriete ‘bussie’, maar met een van-de-wieg-tot-het-graf georganiseerde groepsreis verbleef Frits ruim twee weken op Cuba.
In deze presentatie staat hij stil bij de geschiedenis van het eiland, met in het bijzonder twee belangrijke gebeurtenissen: de revolutie onder leiding van Fidel Castro en de schermutselingen rond de Varkensbaai. Maar natuurlijk ook de steden Havana, de voormalige suikerrietplantage bij Trinidad, de rotsschilderingen van Vinales, de Tren Blindado bij Santa Clara en veel meer.
En de beroemde Havana-sigaren. En de vele old-timers.
En niet te vergeten: Esther…

CORSICA & SARDINIË

Ile de Beauté en Isola dei Nuraghi: tot de verbeelding sprekende benamingen voor twee eilanden in de Middellandse Zee. Maar is Corsica echt het Eiland van de Schoonheid? En Sardinië het Eiland van de Nuraghi? Frits stapt in zijn bussie en gaat op onderzoek.
Hij ontdekt de inderdaad schitterende natuur van beide eilanden, bezoekt prachtige steden, is geïmponeerd door de indrukwekkende overblijfselen uit de prehistorie en maakt een ritje met Il Trenino Verde. En hij beleeft meer, veel meer bij zijn zwerftocht over deze eilanden. En hij komt met een kwartssteentje thuis…

SCANDINAVIË

Twee maanden toerde Frits door Scandinavië. Vanuit het zuiden van Noorwegen langs de fjordenkust tot aan de Noordkaap. Na een ‘uitstapje’ naar de grootste ijzerertsmijn ter wereld in het Zweedse Kiruna, bezocht hij het Finse Lapland. De reis eindigde in het zuiden van Zweden.
Veel bezienswaardigheden passeren in deze presentatie de revue. En het bezoek aan de enige echte de Kerstman. En de beroemde polkagris natuurlijk.

Van deze reis zijn ook drie aparte presentaties beschikbaar, specifiek over Noorwegen, Finland en Zweden.

KORTE IMPRESSIE
Bekijk de impressies bij Noorwegen, Finland en/of Zweden.

NOORWEGEN

Naast zijn algemene verhaal over de reis door Scandinavië gaat Frits in deze presentatie specifiek in op zijn ervaringen en belevenissen in Noorwegen.
Hierin volop aandacht voor de hoofdstad Oslo, de beeldentuin van Kistefos, de stad Bergen en Grieg, een ritje met de Flamsbanen, de schitterende Lofoten, de rotstekeningen van Alta, natuurlijk het bezoek aan de Noordkaap en nog veel meer.
En ook nog een paar momentjes pech onderweg…

FINLAND

Naast zijn algemene verhaal over de reis door Scandinavië gaat Frits in deze presentatie specifiek in op zijn ervaringen en belevenissen in Finland.
Hierin komen de volgende onderwerpen aan de orde: Fins Lapland, het ijshotel, de Via Karelia, het Paateri, Tampere en het Forum Marinum in Turku.
En uiteraard een bezoek aan de kerstman (de enige echte) en wat pech onderweg…

ZWEDEN

Naast zijn algemene verhaal over de reis door Scandinavië gaat Frits in deze presentatie specifiek in op zijn ervaringen en belevenissen in Zweden.
Hierin onder andere aandacht voor informatie over Lapland en het Laplands museum Sami Siida. Ook de stad Kiruna en het bezoek aan de ijzerertsmijn komt aan de orde. Verder wetenswaardigheden over Gammelstad, Luleå en Stockholm. En Amalia Eriksson natuurlijk. En -daar kun je niet omheen- een stukje Zweedse muziek.

OEKRAÏNE

Frits toerde rond de Zwarte Zee en bezocht achtereenvolgens Turkije, Georgië, Oekraïne, Roemenië en Bulgarije. Deze presentatie bevat zijn belevenissen in Oekraïne. Frits maakte deze presentatie in 2022, het jaar van de oorlog met Rusland. Verwacht geen oorlogsbeelden. Verwacht geen politieke uitspraken.
Luister en kijk wel naar de situatie in 2013: een nog toegankelijke Krim, ongeschonden steden en de ontmoetingen met vele Oekraïners, destijds zich nog niet bewust van de verschrikkingen van de latere oorlog.

DENEMARKEN

Op 24 april 1991 onthulde koningin Margareta II een van de aanwijzingsbordjes met margrieten en stelde daarmee de toeristische Margueritrouten in gebruik.
Snelwegen zijn bij deze route uit den boze en dat spreekt Frits aan. Ruim 4000 kilometer slingerde hij door schitterend Denemarken, onderweg genietend van de cultuur, het landschap en de mensen.

IJSLAND

Samen met campervrienden drie maanden -juli, augustus en september- via Denemarken en de Faeröer naar IJsland.
Alles wat je kunt verwachten bij IJsland: sneeuw en ijs, dunbevolkt, walvissen, vulkanen, het Noorderlicht, watervallen, gletsjers, solfataren, papegaaiduikers, enz.
En de nodige ontmoetingen met de IJslanders.
En vastlopen in de blubberige modder.
En…

EURAZIË: RUSLAND

Wie droomt er niet van? Een lange, verre trip maken met de camper. Op eigen wielen naar niet alledaagse bestemmingen.
Frits stapte in zijn camper en ging zijn droom achterna: vijf maanden -van april tot eind augustus- zwerven door Eurazië: Rusland, Mongolië en Kazachstan. Welgeteld 42.000 kilometer afgelegd.
In drie multimediale presentaties doet hij verslag van deze reis van 42.000 kilometer, de bezienswaardigheden en de belevenissen onderweg.

Deze presentatie gaat over Rusland.
Twee andere presentaties over deze Euraziëreis behandelen Mongolië en Kazachstan. De drie presentaties zijn onafhankelijk van elkaar te bekijken.

KORTE IMPRESSIE

EURAZIË: KAZACHSTAN

Lees de informatie bij Eurazië: Rusland.
Deze multimediale presentatie gaat over de vele kilometers en belevenissen in Kazachstan. Twee andere presentaties over deze Euraziëreis behandelen Rusland en Mongolië. De drie presentaties zijn onafhankelijk van elkaar te bekijken.

EURAZIË: MONGOLIË

Lees de informatie bij Eurazië: Rusland.
Deze multimediale presentatie gaat over de vele kilometers en belevenissen in Mongolië. Twee andere presentaties over deze Euraziëreis behandelen Rusland en Kazachstan. De drie presentaties zijn onafhankelijk van elkaar te bekijken.

IERLAND

Maar liefst 2500 kilometer slingert de Wild Atlantic Way langs de ruige kust van Ierland. Een toeristische autoroute door het schitterende Ierse landschap met onderweg talrijke bezienswaardigheden.
De hoogtepunten komen in deze presentatie aan de orde: Blarney Castle, Mizen Head, Dursey Island, het Flying Boat Museum, Malin Head en Belfast. En Patsy, de laatste koning van Tory Island, Charlie Chaplin in Waterville. En een Fries shantykoor. En een optreden van Frits in een pub….

GRIEKENLAND

Krap twee maanden naar het zonnige Griekenland?
Weinig zon in december en januari tijdens de kerst en de jaarwisseling!
Ondanks de winterse omstandigheden veel, heel veel gezien van de cultuur: Meteora, Delphi, Epidavros, Olympos. En Mamma Mia Beach…
En -uiteraard- de nodige leuke, verrassende ontmoetingen.
En meer. Veel meer.

HET IJZEREN GORDIJN

De voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland was jarenlang een verboden gebied met een lengte van 1400 km en op de meeste plaatsen 10 kilometer breed. Deze grensstrook met zijn prikkeldraad, wachttorens en landmijnen belemmerde vele families en vrienden in hun contacten maar gaf de natuur dertig jaar lang een bijzondere kans tot ongestoorde ontwikkeling. De voormalige grens bestaat nu uit een lange keten van biotopen en vele herinneringsplaatsen en musea.

FRANKRIJK

Voor de autosnelweg werd aangelegd, was de legendarische Nationale 7 dé route om van Parijs naar de Côte d’Azur te rijden. De N7 is meer dan een weg: hij is in de twintigste eeuw het symbool geworden van een welverdiende zomervakantie, de ontsnappingsroute voor vakantiegangers uit het grijze noorden. Het is ook de weg van de eerste vakantiefiles, van het massatoerisme in de kinderschoenen en de vele ongelukken, vaak met dodelijke afloop.
Veel historische, nostalgische punten langs de N7 zijn inmiddels verdwenen of aangevreten door de tand des tijds. Hoogste tijd dus voor Frits om in z’n bussie te stappen en langzaam door Frankrijk te toeren met als motto: de reis is belangrijker dan de bestemming…

ZWITSERLAND

Uit de folder van de Grand Tour:
De Grand Tour Switzerland neemt je mee op een 1.600 km lange tocht door de mooiste streken van Zwitserland. Langs weelderige groene weiden en diepblauwe meren, over kronkelende paswegen en van pittoreske bergdorpjes naar de levendige drukte van de stad.
Zo’n indrukwekkende beschrijving is voor Frits aanleiding deze Grand Tour met z’n bussie te gaan rijden. En alles wat Zwitsers is, komt in deze presentatie voorbij: de horloges, de kazen, de Alpen, de Jungfrau, de Matterhorn en de nodige wereldwijd beroemde Zwitsers. Wilhelm Tell bijvoorbeeld. En nog een paar anderen…

(more or less) Translate »