In het najaar van 2009 verzorgde Frits een lezersrubriek in de Kampeer- en Caravan Kampioen van de ANWB.
NIEUWE RUBRIEK
Gedragen mannen en vrouwen zich tijdens hun vakantie anders dan thuis? Of houden we vast aan ons rollenpatroon? Is er eigenlijk op de camping sprake van typisch mannen- en vrouwengedrag? En is dat anders dan thuis?
Reageer op onze nieuwe rubriek: Kampeerders m/v.
Je kunt je stelling (en je reacties op stellingen van anderen) bij ons kwijt en wij vragen je als kampeerder (m/v) hierop te reageren.
DE EERSTE STELLING:
Waarom zie je altijd alleen maar mannen met een koffer-vol-poep over de camping lopen en nooit eens een vrouw?
We zijn benieuwd naar je ervaringen, mail die naar frits@anwb.nl.
Houd je aan de spelregels van deze (luchtige) rubriek: vermeld je voor- en achternaam, woonplaats en leeftijd.
Vanaf KCK-8 een bloemlezing uit de reacties.
De stelling “Waarom het altijd mannen zijn die je met een ‘koffer-met-poep’ over de camping zit lopen”, heeft behoorlijk wat reacties losgemaakt. En wat sloeg ik de plank mis met mijn stelling! “Typisch een reactie van een man!”, schrijft Hanny van der Ley (57) uit Gieten dan ook terecht. En nog véél meer vrouwen reageerden…
REAGEREN OP DEZE STELLINGEN?
Of een ander kampeer-mannen-vrouwen-onderwerp aansnijden? Stuur uw reactie naar frits@anwb.nl.
Vermeld bij uw reactie uw naam, leeftijd en woonplaats.
VOOR KCK-9
GRAAG UW REACTIES OP HET MAILTJE VAN GERARD RADEMAEKERS (66) UIT STAMPROY:
“Mannen strijken altijd met veel poeha met de eer als ze gaan barbecuen, maar ‘vergeten’ dat hun vrouwen uren van tevoren in de weer zijn geweest met de voorbereidingen.”
Maar zo hoort het toch ook, Gerard? Mannen kom op! Steun me!
VOOR KCK-10
HANNY VAN DER LEY GOOIT HET OVER EEN ANDERE BOEG:
“Zodra mijn man spontaan aanbiedt het handwasje te doen, zullen wij vrouwen ook mannenklusjes moeten uitvoeren!”
Dat klinkt wel erg zwart-wit en dreigend. Hanny toch! Lees de reacties in KCK-10
Uit de reacties blijkt, dat ook heel wat vrouwen zich bekommeren om het legen van de poepdoos. Dat niet alle mannen dat de gewoonste zaak van de wereld vinden, ondervond MIA KRUISSINK uit Leusden. Met een verontwaardigd ‘Haben Sie kein Mann!’ werd zij geweigerd bij het herentoilet. Maar dat was twintig jaar geleden. Zijn de tijden inmiddels veranderd? Niet voor JENNY MULDER (57) uit Lewedorp: ‘Ik ben inderdaad een van de weinige vrouwen die de poepdoos leegt en kom alleen maar mannen tegen met dat ding’. Jenny moet nog maar eens goed om zich heenkijken, want uit de meeste reacties op dit onderwerp blijkt het tegenovergestelde.
Soms ligt de zaak eenvoudig, zoals bij MIEKE COLBERGEN (39) uit Oude Tonge: ‘Mijn man ziet zichzelf al lopen. Hij vindt dat vrouwenwerk!’, maar het merendeel van de kamperende echtparen huldigt het standpunt, dat de gebruiker ook leegt. Ene MARJA vindt zichzelf ‘heel geëmancipeerd’, PIET OUT (70) uit De Rijp vindt het weliswaar zelf ‘mannenwerk’, maar zijn broer laat zijn echtgenote sjouwen, CORRIE ELBERS (73) uit Zuidland sjouwt ook zelf want haar man ‘maakt geen gebruik van het toilet in de caravan’ en bovendien heeft ze ‘zelden iemand zo zien kotsen toen hij één keer het toilet ging schoonmaken en daarna zichzelf’. NELLIE VAN DER NIET (62) uit Krimpen aan den IJssel mailt dat ‘mijn man nooit op het toilet gaat’ dus is het ‘logisch dat ik het zelf leeg’. Ook de man van INA VAN DER HULST is daar duidelijk in: ‘Mijn man vindt dat ik het moet doen, want ik ben degene die ‘m gebruikt. En daar heeft hij gelijk in’ en OEDS ZOER (45) uit Britsum (eindelijk een reactie van een man!) verdedigt zich door te melden: ‘Het is niet zo dat ik het niet voor haar over heb, maar zij is de enige die er gebruik van maakt. Zij de lusten, dan ook de lasten’. Overigens vindt diezelfde Oeds het niet bezwaarlijk voor een nachtelijke plas nog even naar het toiletgebouw te lopen, want ‘ik geniet dan nog even van de rust en de stilte op het terrein en kijk nog graag naar de sterren’. Prima instelling, Oeds, misschien een ideetje voor vrouwen?
ROLPATROON
De ‘strijd-om-de-poepdoos’ gaat soms het rolpatroon te boven als de omstandigheden daartoe dwingen. Zo is de man van CARLA VAN GELDER (48) uit Lelystad gehandicapt geraakt. Omdat zij fervente kampeerders zijn en dat niet willen opgeven, ‘doe ik nu alle campingklussen dus leeg ik ook de koffer-vol-poep’. JACQUELINE GROOT (43) uit Bergschenhoek maakt van de nood een deugd: ‘Ik zet de afvaltank gewoon klem tussen mijn benen op de voetsteunen van mijn elektrische rolstoel en ga met mijn iPod aan, luisterend naar een spannend audioboek naar de stortplaats’.
Tot zover de koffer-met-poep.
Maar blijf reageren op de stellingen hiernaast.
“De stelling dat mannen altijd met veel poeha met de eer gaan strijken als ze gaan barbecuen, maar ‘vergeten’ dat hun vrouwen uren van tevoren in de weer zijn geweest met de voorbereidingen”, heeft aardig wat reacties teweeg gebracht. En heel wisselend bovendien. Kijk maar eens naar de reacties.
REAGEREN OP DEZE STELLINGEN?
Of een ander kampeer-mannen-vrouwen-onderwerp aansnijden? Stuur uw reactie naar frits@anwb.nl.
Vermeld bij uw reactie uw naam, leeftijd en woonplaats.
VOOR KCK-10
U KUNT NOG STEEDS REAGEREN OP DE STELLING VAN HANNY VAN DER LEY:
“Zodra mijn man spontaan aanbiedt het handwasje te doen, zullen wij vrouwen ook mannenklusjes moeten uitvoeren!”
Hoezo: wij vrouwen? Spreekt Hanny inderdaad namens dé vrouwen? Ik kan het me niet voorstellen…
VOOR KCK-11
EN WAT VINDT U VAN DE STELLING VAN ANNEKE VAN ZUIJLEN (vrouw, 50+) OVER DE TOMTOM?
“Mijn man zweert erbij, maar ik vind het maar een domme tuthola. Ik kan het zelf veel en veel beter!”
Anneke, Anneke toch! Een vrouw beter dan de techniek van een navigatiesysteem?
Ach, die barbecue op de camping. Is het nu echt zo, vroeg ik u in KCK 8, dat die kerels met de eer gaan strijken terwijl de vrouwen uren lang in de weer zijn geweest met de voorbereidingen? Voor M.J. BECK hoeft de hele vraagstelling al helemaal niet: hij vindt dat hele mannetjes-vrouwtjes-gedoe maar ‘een nogal oubollige manier om een totaal achterhaalde discussie aan te zwengelen’. Geen onderwerp in ieder geval voor een serieus blad als de KCK.
Voorlopig deelt niet iedereen zijn mening. Zie de BBQ reacties van medekampeerders!
Voor GERJAN DE JONG uit Rotterdam is de hele discussie alleen maar ‘gezeur, want bij ons is het helemaal geen punt: wij helpen elkaar.’ ANNEKE VAN ZUIJLEN daarentegen staat helemaal aan mijn kant en voert zelfs een hele lijst aan met maar liefst vierentwintig punten om te bewijzen dat die mannen er niets van snappen. ‘Hij pakt de barbecue en het houtskool, legt het vlees erop, drinkt een biertje en schenkt de drankjes in.’ En wat doen de vrouwen (nog steeds volgens Anneke): ‘ze gaan naar de winkel, ze maken de salades en de groenten klaar, ze kruiden het vlees, ze maken de grill schoon, ze dekken de tafel, ze bereiden het dessert, ze ruimen de tafel af, ze zetten koffie, ze wassen af en ruimen alle troep op. Manlief laat na afloop de barbecue staan (want er branden nog kooltjes) en vraagt aan zijn vrouw of ze vandaag blij is, dat ze niet hoefde te koken. En als-ie zijn vrouw dan verbaasd ziet kijken, concludeert hij dat het onmogelijk is vrouwen gelukkig te maken…’
De reactie van PETER JAKOBS is helemaal het tegenovergestelde.
‘Wat nou, vrouwen uren in de weer geweest’, briest Peter, ‘met een boekje lezen voor de voortent zeker! Voor het barbecuen kan beginnen, ben ik al minimaal een half uur bezig met het in elkaar zetten van de skottel. Driepoot in elkaar zetten, gasslang en fles monteren, bbq-top er op enzovoort. Daarna aan mij de taak te zorgen dat er niks aanbrand en alles lekker gaar is. En na afloop sta ik minimaal een half uur in het toiletgebouw te schuren om dat onding enigszins vetvrij te krijgen. Hieraan vooraf gegaan is moeder de vrouw welgeteld een half uurtje bezig geweest met het openen van blikken fruit en deze leegschudden in een kommetje, het snijden van een komkommer en een stokbrood en even roeren in een pannetje satésaus. En na afloop is de afwas ook nog voor mij…’ Arme Peter. Maar klagen doet hij niet, want ‘de rest van het jaar kookt het vrouwtje thuis en dat is gemiddeld genomen per dag net zoveel werk als één keer barbecuen per vakantie…’
Tsja, misschien slaat uiteindelijk KATHLEEN BELLOY-MATTHEESSENS (42) uit het Belgische Weelde de spijker wel op de kop met haar verklaring dat ‘het allemaal terug te voeren is op het oeroude principe van de man als jager en de vrouw als zorgende persoon.’ Zou het werkelijk zo simpel zijn, Kathleen?
Wat wordt er leuk gerageerd op de mannen-vrouwen-vraagstukken. En wat blijven jullie toch bezig met die poepdoos-stelling uit KCK-8. Waarom het altijd mannen zijn die met de koffer-met-poep over de camping lopen. Daar kwamen zoveel reacties op, dat ik er nog een aflevering aan wijd.
REAGEREN OP DEZE STELLINGEN?
Of een ander kampeer-mannen-vrouwen-onderwerp aansnijden? Stuur uw reactie naar frits@anwb.nl.
Vermeld bij uw reactie uw naam, leeftijd en woonplaats.
Er zijn nog twee uitspraken waarop jij kan reageren.
HANNY VAN DER LEY wil wel mannenklusjes op de camping doen, maar dan moet manlief eerst maar eens spontaan aanbieden ook eens een handwasje te doen…
ANNEKE VAN ZUIJLEN windt zich verschrikkelijk op over de TomTom. Haar man zweert bij dat ding, maar zij vindt het maar een domme tuthola en ze kan zelf veel en veel beter kaartlezen!
Ik weet het niet hoor, Hanny en Anneke.
Denken echt alle vrouwen er zo over? Lijkt me niet.
En wat vinden de mannelijke kampeerders?
Laat het me weten!
Het is allemaal zo simpel volgens mevrouw WIERSMA-VD BERG uit Marum: ‘Ik draai m’n hand er niet voor om, zo’n ding te legen, maar hij is voor mij en met mij voor vele vrouwen te zwaar.’ Is dat zo, mevrouw Wiersma? Sommige vrouwen hebben een hele andere reden om niet met die koffer-met-poep te sjouwen.
Zoals FRANCIEN MASTHOFF die mij mailt: ‘Thuis moet ik altijd al de wc’s poetsen, dus hou ik me op de camping lekker van de domme en weet niet hoe dat moet met die poepdoos…’ Francien is wel zo eerlijk om eraan toe te voegen ‘dat mijn man in de vakantie altijd kookt’.
SIMON LUIJT (72) uit Krommenie snapt het allemaal wel: ‘Vroeger, toen we nog geen toilet in de caravan hadden, maar een emmertje, vertikte vader dat naar de wc te brengen. Hij vond dat nogal lullig staan. En moeder voelde zich dus verplicht dat emmertje te legen. Maar toen we een toilet in de caravan kregen, zei moeder: nu is het jouw beurt om het zware werk te doen.’
Voor RITA JACOBS (68) uit Nieuwveen bestaat het mannen- en vrouwenprobleem al helemaal niet: ‘Als kamperende zussen, al jarenlang, kun je moeilijk aan een mannelijke medekampeerder vragen je toilet te legen.’ Dus doen de zusjes dat om beurten zelf. Maar: ‘we voelen ons wel opgelaten als we de inhoud moeten legen in het toiletgebouw van de heren. En dat komt vaker voor dan je denkt.’
Maar de meeste lezers maken helemaal geen probleem van dat mannetje-vrouwtje-gedoe.
HEIDI VAN DER MEULEN (31) uit Schoonebeek heeft eerst zelf jaren met de poepdoos lopen zeulen ‘omdat manlief er misselijk van werd, maar door mijn zwangerschap kon ik het niet meer en nu doet manlief het meestal en soms ik.’
En ook voor MONIQUE BIEGELAAR-LOR (36) uit Oudkarspel is het geen enkel punt: ‘Wij hebben het legen van het chemisch toilet eerlijk verdeeld. Mijn man Ron draagt de cassette naar het toiletgebouw en ik leeg ‘m vervolgens. We hebben het op die manier prima geregeld: ik hoef niet met die zware tank te lopen en hij gaat niet over zijn nek!’
ERIK DE GEUS (27) uit Doetinchem ziet het hele probleem niet: ‘Mijn vriendin en ik laten ons vakantieplezier niet bederven door zoiets stoms als het legen van de poeptrommel, omdat wij altijd met een lege op de camping aankomen.’ Erik heeft zo zijn eigen oplossing voor het probleem, want: ‘er is altijd wel een afgelegen plekje te vinden vlak voordat je de camping bereikt waar je gewoon boven een rioolput je tank kunt legen. En als er geen putje is, dan is er altijd wel een slootje…’
Tot slot een reactie van JASPER VOORDEWIND (48) uit Heerhugowaard: ‘Mannen zijn mannen en vrouwen zijn vrouwen. Zo zijn we geschapen. Mannen doen nu eenmaal mannenwerk en vrouwen vrouwenwerk. Thuis was ik de auto en mijn vrouw maakt de wc schoon. Ik zie geen enkele reden om dat in de vakantie anders te doen. Mannen die zich in hun vakantie ineens anders gaan gedragen en allerlei vrouwenkarweitjes gaan lopen doen, zijn in mijn ogen uitslovers!’
Dank weer voor jullie reacties. Voor alle duidelijkheid: publicaties van jullie reacties zijn geheel ter eigen verant-woording. En nog een dringende oproep: vermeld altijd je naam, woonplaats en leeftijd! Er zijn namelijk meer hondjes die Fikkie heten, ondervond ook ANNEKE VAN ZUIJLEN uit GRAMSBERGEN, die ten onrechte voor de ‘TomTom’ Anneke werd aangezien.
REAGEREN OP DEZE STELLINGEN?
Of een ander kampeer-mannen-vrouwen-onderwerp aansnijden? Stuur uw reactie naar frits@anwb.nl.
Vermeld bij uw reactie uw naam, leeftijd en woonplaats.
EN WIL JE NOG REAGEREN OP STELLINGEN?
Bijvoorbeeld de TomTom-stelling van ANNEKE VAN ZUIJLEN. Haar man zweert bij zo’n navigatiesysteem, maar Anneke vindt zichzelf ‘veel en veel beter dan zo’n domme tuthola!’
ADA BOXMEER (47) uit Leiden snijdt een nieuw ‘probleem’ aan.
Volgens haar halen de meeste mannen thuis, maar vooral in de vakantie veel meer stomme streken uit dan vrouwen. En het ergste is (stelt Ada pertinent) ‘dat die mannen er vaak niet eens voor uit willen komen. Het ligt altijd aan een ander of aan de omstandigheden!’
Lijkt me een leuk onderwerp. Heeft Ada gelijk?
Kom maar op dan met die stomme streken van mannen!
‘Zodra mijn man spontaan aanbiedt het handwasje te doen, zullen wij vrouwen ook mannenklusjes uitvoeren!’, schreef HAANY VAN DER LEY naar aanleiding van mijn oproep in KCK 9. De reacties op haar stelling zijn wisselend.
PIET LOMMEN (74+) uit Hendrik Ido Ambacht vindt het maar ‘geleuter die klusjes voor vrouwen en klusjes voor mannen.’ Hij zit bij de Nederlandse Alleenstaanden Kampeer Club, een club waarvan de leden hun partner hebben verloren. De leeftijd varieert van 55 tot 79 jaar. De meeste leden beschikken over een ruime kampeerervaring. ‘En’, zegt Piet, ‘alle vrouwen doen alles zelf, ook met hun caravan rijden.’ Bij de mannen gaat het al net zo: ‘zij wassen en koken ook zelf. Ieder voor zichzelf. Geleuter dus, die hele man-vrouw-discussie!’
Volgens de reactie van LOES VAN DE STEEG (48) uit Goudswaard is het altijd al zo geweest dat mannen en vrouwen hun vaste taken hebben op de camping. ‘Maar’, zegt Loes, ‘de vrouw neemt daarbij de meeste taken op zich. Dat begint al met de voorbereiding. Ik zorg voor de lijst met mee te nemen kleding, boodschappen en dergelijke, en regel ook dat het huis zo aangenaam mogelijk wordt achtergelaten voor de planten- en postverzorger.
In de auto zit ik met dubbelgevouwen benen, omdat de tas met eten binnen handbereik moet staan.
En gedurende de vakantie is het meestal de vrouw die voor het eten zorgt. Als mijn man al kookt, wordt er meestal buitenshuis gegeten of eten gehaald. En is het ook niet de vrouw die de rommel ’s avonds weer even aan kant brengt?’
En wat doen die kerels? ‘De man draait de pootjes van de caravan uit, sluit de elektriciteit aan en slaat wat de haringen in de grond. En hij krijgt het steeds makkelijker, want de caravan manoeuvreren is met een mover een peulenschilletje geworden. En voor het uitdraaien van de pootjes pakt mijnheer tegenwoordig z’n schroeftol. Hoe lang zal het nog duren voordat de haringen vervangen worden door speciale pennen die je met behulp van een boor de grond in kan jassen? Maar, heeft iemand al wasmanden op wieltjes met een trekstang gezien? Zodat de vrouw niet hoeft te sjouwen als zij gaat wassen. Mijn man vraagt dan ook nog waarom ik op de hand ga wassen als er wasmachines staan. En waarom wassen vrouwen op de hand? Is het om geld uit te sparen, want een muntje voor de wasmachine kost toch al gauw zo’n € 3. Of is het omdat ze thuis ook regelmatig op de hand wassen? ‘Jammer’, besluit Loes haar verhaal, dat er op de camping nog geen afwasmachines staan…’
Ach, ach, die ERIK DE GEUS (27) uit Doetinchem. Wat heeft zijn reactie op de poeptrommel veel stof doen opwaaien! In KCK 10 liet hij kamperend Nederland weten het hele probleem niet te zien: ‘er is altijd wel een afgelegen plekje te vinden vlak voordat je de camping bereikt waar je gewoon boven een rioolput je tank kunt legen. En als er geen putje is, dan is er altijd wel een slootje…’. Dat pikten jullie niet en de reacties liegen er niet om!
REAGEREN OP DEZE STELLINGEN?
Of een ander kampeer-mannen-vrouwen-onderwerp aansnijden? Stuur uw reactie naar frits@anwb.nl.
Vermeld bij uw reactie uw naam, leeftijd en woonplaats.
Volgende keer jullie reacties op de TomTom-stelling van ANNEKE VAN ZUIJLEN, die zichzelf ‘veel en veel beter vindt dan zo’n domme tuthola!’
Je kunt nog reageren op de stelling van ADA BOXMEER (47) uit Leiden. Volgens haar halen de meeste mannen vooral in de vakantie veel meer stomme streken uit dan vrouwen. En (doet Ada er nog een schepje bovenop) ‘die mannen willen er vaak niet eens voor uit komen. Het ligt altijd aan een ander of aan de omstandigheden!’
Ik geloof er niks van! Alsof vrouwen geen stomme streken uithalen!
Ik kijk uit naar jullie ervaringen…
Dat legen boven een putje of zelfs maar in de sloot is pas echt ASO meldt een woedende G v/h NEDEREND. ‘Ik hoop dat meneer de Geus er eens een pittige bekeuring aan overhoudt. En dat zijn vakantieplezier er door bedorven zou worden, is nog grotere onzin. Over de jeugd van tegenwoordig gesproken…’
Ook WILMA HAMMERMAN uit Zelhem haalt behoorlijk uit naar Erik: ‘Het zal toch niet waar zijn dat hij zijn chemisch toilet zomaar in de sloot gooit. Dan moet hij echt even op het matje worden geroepen. Wij als kampeerders gaan toch anders met de natuur om!’
B. MARK gaat nog een stapje verder en vraagt zich af of ‘het advies aan mijnheer De Geus niet had moeten zijn: gooi de heer de Geus er bij in dat slootje of is dat zielig?’
‘Ik vind het erg jammer dat een reactie als die van Erik de Geus wordt gepubliceerd’, meldt LEO VOORHOUT. ‘Je toilet legen boven een rioolput of in een slootje, lijkt mij niet gepast. Die meneer is een typisch postbus-51-gevalletje.’
FRANS ELSHOF uit Haarlem vermoedt dat onze Erik zelf wel snapt hoe fout hij handelt, want ‘hij doet dit op een afgelegen plekje omdat hij waarschijnlijk zelf inziet dat dit tegen alle normen is en ook niet mag.’
Tot slot een reactie van TJEERD DE JONG uit Westervoort. Tjeerd vindt Erik maar ‘een viespeuk om je toilet te legen in een sloot of rioolput (denk eens aan het milieu). Je ziet ook wel eens mensen op de camping die dat ding legen bij de put van de kraan waar je even later je verse water moet halen. Ik heb zelfs wel eens gezien dat iemand zijn plasemmer leeg gooide bij de afwasplaats, waar even later iemand anders weer staat af te wassen.(lekker hygiënisch). Er zijn op de camping toch niet voor niets speciale plaatsen voor het legen van poepdozen? Je moet zeker op een camping goed op de hygiëne letten.’
Genoeg gepoeptrommeld. We sluiten de discussie. Er zijn nog diverse andere onderwerpen waar jullie je over opwinden. Wat te denken van de stelling van R. SPLIT uit Spijkenisse? Zij vraagt zich af met wat voor kampeerders we te maken hebben, die losse-handjes-gedrag vertonen. De vergeten douchegel is zo verdwenen… of je bent de fles afwasmiddel vergeten en als je ’t gaat ophalen, is-ie ook al foetsie. Wie zijn dat eigenlijk met die grijpgrage handjes? Wie neemt zomaar een aangebroken flesje afwasmiddel mee? Laat het me maar weten…