2020SPANPORT_03_Viva España

Gepubliceerd door Frits op

SP3

Viva España

Rustig, zeer rustig reisdagje nadat ik de afgelopen twee dagen bijna 1300 kilometer heb weggetrapt. Nog voor de lunch negeer ik in Motrico het bord verboden voor campers (zal wel niet in het voorjaar gelden, denk ik voor het gemak dan maar) en parkeer m’n bussie aan de haven. Ik maak een kop koffie, steek een dikke sigaar op en geniet. Van het Spaanse zonnetje, dat door mijn geopende deur lekker naar binnen schijnt. Van het uitzicht op de zacht dobberende vissersbootjes en sloepen in de havenkom. Van de passerende wandelaars, die mij vriendelijk gedag zeggen. Viva España!

En mijn dag was al zo ontspannen begonnen met een ontbijtje op een terrasje in het centrum van Zarautz. Nippend van mijn café con leche en de zumo de naranja genoot ik van de vroege voorbijgangers: moeders met een kindje achterop de fiets, keurig gekapte dametjes, een oude, sloffende heer met op zijn hoofd zo’n typische Baskische txapela, de winkelier met zijn kistjes fruit. Als ik mijn pintxos op heb, koop ik in een telefoonwinkel een Spaanse simcard en vertrek, om niet viel later dus in Motrico ‘af te meren’.

Wat een heerlijk stadje. Ik slenter door de nauwe straatjes, ik beklim trappetjes of pak de elevador om in een hoger gelegen gedeelte te komen. Ik eet er een hapje en strijk daarna neer op een terrasje voor een kop koffie. Voor me een binnenplein met rondom bankjes. Op die bankjes gezinnetjes met kinderen. Ze voetballen. Ze spelen. Ze kruipen tegen moeder aan. Zo lief allemaal. En zo vredig.

Mijn eerste dag in Spanje en al helemaal in een andere wereld. Weg zijn de verontrustende verhalen over het Coronavirus. Weg zijn de wereldproblemen. Weg zijn de thuisbeslommeringen. Geen agenda. Geen afspraken. Geen verplichtingen. Geen krant. Geen televisie. Wel radio, maar dat mitrailleur-Spaans versta ik niet. Een lummeldag dus. Niks gedaan. Wel genoten. Misschien ben ik wel een ouwe, romantische kop-in-het-zand-struisvogel. Maar eh… Viva España!, dat dan weer wel.

10 maart 2020
Puerte de Motrico
N 43 18.426 W 2 22.941

Dagteller 38 km
Tripteller 1313 km

(more or less) Translate »