57 GR Olympia

Gepubliceerd door Frits op

Olympia

Zo, dus eh… hier op de berg Olympos woonde (woont?) Zeus, de oppergod van de oude Grieken, heerser over hemel en aarde, vader van de goden en de mensen? En hier werden dus in 776 v.Chr. de allereerste Olympische Spelen gehouden tot meerdere eer en glorie van diezelfde Zeus? Dit historische Olympische complex is niet voor niks de bekendste en beroemdste bezienswaardigheid van Griekenland met het Stadium Zeus, het Philippeion, de tempels van Zeus zelf en zijn vrouw Hera. Ik ben diep onder de indruk. Niet bepaald van het altaar voor de tempel van Hera, waar iedere vier jaar de Olympische Vlam wordt ontstoken. Er liggen acht grote stenen in een rechthoek met eromheen een ‘kom-niet-te-dichtbij-touw’ aan paaltjes. Het is dat er een bord bij staat, anders was ik er straal aan voorbijgelopen. En zoveel bezoekers zijn er vandaag -3 januari- niet om te vragen waar dat altaar zich bevindt.
Niet zoveel bezoekers? Uitgestorven is een beter woord. Over het algemeen probeer ik geen andere toeristen op mijn foto’s te krijgen, maar dat kost me vandaag geen enkele moeite. Op het enorme middenterrein van het Stadium loopt een viertal bezoekers rond…
Maar wat is het indrukwekkend mooi. Dat geldt niet alleen voor de archeologic site, maar ook voor het schitterende museum. Ik was eerder deze reis in Athene. Bezocht daar onder andere de Akropolis en het Archeologie Museum. Vond dat al indrukwekkend. Maar hier in Olympia… ik weet het niet. Kan geen keuze maken, wat mijn voorkeur heeft.

(more or less) Translate »