Stormachtige start

Gepubliceerd door Frits op

Frits leest voor:

28 maart 2016. Tweede Paasdag.
De radio meldt code oranje voor het wegverkeer: zware storm, met name in de kuststreek, met hevige (onweers)buien en windvlagen tot honderd kilometer per uur. Auto’s met een caravan worden dringend afgeraden de weg op te gaan. Het zal mij benieuwen in hoeverre dat advies wordt opgevolgd door de vele caravanbezitters, die immers deze tweede paasdag wel gedwongen zijn te rijden, omdat zij morgen weer aan het werk moeten.
Ik kom ze in ieder geval niet tegen op de Zeelandbrug, maar dat heeft meer te maken met het vroege tijdstip. Het is nog geen acht uur (het moet niet gekker worden) als ik -met beide handen meer dan stevig aan het stuur- de brug opdraai. Links en rechts schuimkoppende golven op een woeste Oosterschelde. Wat een verademing als ik later die morgen door de ruim zes kilometer lange windstille Westerscheldetunnel rijd.

Na de stop-met-koffie geef ik Claire-mijn-Garminnetje opdracht de kortste route voor me te berekenen en snelwegen te vermijden. Op de radio zoek ik een Vlaamse zender en terwijl ik schuddend in de bulderende wind door het Zeeuwsvlaamse landschap toer op weg naar België, blijft de radio herhaaldelijk stormwaarschuwingen geven. Op het tijdstip dat in Nederland de spulletjes van het paasontbijt worden opgeruimd en men zich klaarmaakt om op weg te gaan naar de meubelboulevard, passeer ik de Nederlands-Belgische grens.

Op camperplaats Le Crotoy aan de Baie de la Somme rijd ik m’n bussie naar de duinrand tot aan de fundering van een voormalige bunker. Als ik de schuifdeur open doe om bij de parkeerautomaat een bonnetje te halen, slaat de wind naar binnen en krijgt mijn bussie een zandkrakerig vloertje.
Bij de parkeerautomaat kan alleen met munten van twee euro worden betaald en die heb ik niet. Even verderop staat nog een camper en ik loop erheen om te proberen geld te wisselen. Dat kan het echtpaar helaas niet. ‘Wilt u hier overnachten?’, vraagt de vrouw, ‘dan is uw probleem opgelost hoor. U kunt ons bonnetje wel krijgen, want wij vertrekken toch over een half uurtje.’

Ik zet het gratis bonnetje (très gentil, merci beaucoup!) voor m’n zijraam, trek mijn warme pantoffels aan en maak een kop koffie. Als ik met een dampende mok aan tafel ga zitten, barst er een hevige regenbui los. Ik moet de radio harder zetten om boven het gebulder en gekletter op het dak uit te komen en hoor, dat er in Normandië vanwege de storm inmiddels zestigduizend gezinnen zonder stroom zitten. Wat een start! En ik heb het nog naar mijn zin ook…

28 maart 2016 – 375 km
Camperplaats Le Crotoy – N 50 13.714 E 01 36.716

(more or less) Translate »