2018 Camper Eurazië Duitsland

Naar huis

En dan ineens vind ik die schitterende binnendoorweggetjes in Noord-Polen niet meer zo boeiend. Ineens heb ik genoeg leuke dorpjes en pittoreske stadjes gezien. Ik was van plan langs de Oostzeekust te toeren en dan ter hoogte van Denemarken naar het zuiden te rijden. Dat plan gooi ik overboord. Ik programmeer Claire-mijn-Garminnetje op de snelle route en geef aan dat ik naar huis wil. Twaalfhonderd kilometer dus.

Het is mooi geweest. Bovendien wordt het ’s avonds en ’s morgens wat kouder (graadje of 10) en valt er af en toe een bui regen. En waarom zou ik nog langer leuk toeristisch door Polen rondtuttelen in een weliswaar prachtige streek, als ik dat op een latere reis nog eens dunnetjes kan overdoen? Dicht bij huis immers, dus goed te doen. Dat geldt niet voor wat ik de afgelopen vijf maanden achter de rug heb: Rusland, Mongolië, Kazachstan: een om nooit te vergeten once in a lifetime experience! Een reis met een gouden randje.

OVERNACHTING #154

Jeugdsentiment

Hoe lang is het geleden dat ik hier voor de eerste keer stond?
Geen idee. Lang in ieder geval, want ik was er samen met Nel en ver voor de Wende. We waren naar Berlijn gereden voor een korte vakantie en brachten ook een bezoek aan Helmstedt-Marienborn, daar waar je van het toenmalige West-Duitsland de grens kon oversteken naar Oost-Duitsland. Voor ons westerlingen was een bezoek aan Oost-Duitsland taboe en van een flinke afstand van dit ijzeren gordijn maakte ik destijds vanaf de ‘veilige’ westzijde met maximaal ingezoomde videocamera bibberende beelden. Indrukwekkend was het. Troosteloos ook en vooral deprimerend.

Helmstedt-Marienborn is tegenwoordig een monument en kan vrij bezocht worden. Behalve een groot bord met een aankondiging is de grensovergang nog helemaal in oude staat. En nog steeds even troosteloos als toen. De zwaarbewolkte lucht en de restanten van de winterse sneeuw maken het alleen maar nog indrukwekkender.

Langweilig

Saai, saai, saai, die Duitse Autobahnen. Toegegeven: je schiet lekker op, je kunt kilometers maken en het is op deze paaszondag gelukkig niet druk. De cruisecontrol staat bijna constant aan, op de radio heb ik een zender gevonden met nostalgische muziek, maar af en toe zit ik te gapen van verveling. Dan pak ik m’n Motorolaatje en penis een beetje met m’n voor mij rijdende campervrinden.
Kijk, wegwerkzaamheden. Even op een smal baantje met 80 km/uur. Afleiding!

(more or less) Translate »