De eerste

Gniffelende kinderen op de achterbank in de auto bij het naderen van de afslag naar Waspik op de A59. Waspik! Lachen! Begrijpelijk. Begrijpelijk ook dat die kinderen (nog) niet weten, dat Was van het oud-Nederlandse Waes is afgeleid, dat moerassig land betekent en dat Pik de benaming is voor een vooruitstekend stuk land (en dat heeft dan weer wel overeenkomst met wat zich in onze dirty mind afspeelt…).

Op de verder uitgestorven weg komt een eenzame fietser aangereden. Ik wenk hem te stoppen en vraag of hij misschien even tijd heeft om mij op de foto te zetten. ‘Aan de overkant zeker?’, zegt-ie, ‘bij dat bord natuurlijk. Ja, dat willen ze allemaal hier.’
Strammig stapt-ie van zijn fiets, plaatst hem behoedzaam tegen een heg en zet hem op slot (…). Nadat hij het sleuteltje zorgvuldig heeft opgeborgen in het borstzakje van zijn beige windjack (ritsje dicht!), loopt-ie met me mee naar de overkant van de straat.
‘Dat ik er dus op sta, hè’, instrueer ik hem, ‘en mijn camper en het bord natuurlijk.’
‘Ja, ja, het bord. Natuurlijk. Daar gaat het om, nietwaar? En eh… op welke knopje moet ik dan drukken, want van die modernigheden snap ik niks hoor.’

Als de foto is gemaakt, diept de man zijn fietssleuteltje op uit zijn zak, tikt tegen zijn pet, wenst me nog een ‘genoeglijke reis’ en stapt aan de overkant weer op zijn fiets. Is het suggestie of zie ik hem hoofdschuddend wegrijden?

N51 41.225 E4 56.700
dorp in Noord-Brabant
gemeente Waalwijk

Toiletwijsheid

Tussen de middag stop ik voor een menuutje Boemboebali.
Als ik mijn eten op heb, vraag ik de serveerster waar de toiletten zijn. Ze kijkt me glimlachend aan. ‘Hier links en dan rechts achter de pilaar’, zegt ze, nog steeds met die glimlach op haar gezicht. Ik snap dat lachje niet. Zo leuk is het toch niet als iemand naar het toilet wil?

Als ik bij de toiletten aankom, wordt haar glimlach me duidelijk..
Tsja, wat zal ik zeggen?

Balleman

De naam Balleman houdt misschien verband met het Middelnederlandse baelje, dat ‘hekwerk, palissade, afsluiting’ betekent. Voor het tweede deel man kan men denken aan het Vlaams/Westbrabantse man: ‘land dat licht onderloopt, laaggelegen weide’. Balleman telt vijftien huizen met veertig inwoners.

N51 30.611 E4 45.797
buurtschap in Noord-Brabant
gemeente Alphen-Chaam
(Balleman valt onder het dorp Galder)

Kwakkel

Kwakkel is een buurtschap in de gemeente Terneuzen in Zeeland, dicht bij Vogelwaarde.
De naam verwijst waarschijnlijk naar een hoge loopbrug. Kwakkel bestaat uit drie wegen: Kwakkelsedijk, Kwakkel en Aandijkseweg. De buurtschap strekt zich uit langs een oude binnendijk (Kwakkelsedijk) en bestaat voornamelijk uit boerderijen.
De buurtschap behoorde eerder tot de gemeente Zaamslag. Dit is nog terug te vinden in de adressering. Men schrijft ‘Kwakkel‘ plus huisnummer, en dan de postcode, gevolgd door ‘Zaamslag‘.

N51 20.064 E3 55.823
buurtschap in Zeeuws Vlaanderen
gemeente Terneuzen

Boerengat

Door de naam van het buurtschap was het plaatsnaambord van Boerengat jarenlang een geliefd verzamelobject en behoorde tot de top van de meest gestolen naamborden van Nederland. Rond 2000 is de buurtschap opgeheven en daarmee verdwenen ook de naamborden. Wat bleef is alleen een straatnaambord.
Oorspronkelijk was Boerengat een waternaam. Het woord gat had in de kuststreken van Vlaanderen en Zeeland de betekenis waterdiepte, geul, maar vooral -zoals hier- monding van een kreek.
Voor de Nieuw-Neuzenpolder werd ingedijkt, lag aan de zeekant het Boeijsgat. Bij storm legden de scheepjes hier aan en de bemanning verbleef dan op het gehucht tot de storm was gaan liggen. Boeijesgat werd veranderd in Boerengat om het gehucht een naam te geven.

Vroeger stonden er meer woningen in de buurtschap, maar de meeste huizen van de Gattenaren zijn in de negentiger jaren gesloopt om ruimte te maken voor de uitbreiding van het industriegebied van de Braakmanhaven. Bovendien lagen de huizen volgens de veiligheidsnormen te dicht bij de chemische industrie van DOW.

N51 19.865 E3 47.776
buurtschap in Zeeuws Vlaanderen
gemeente Terneuzen

EK Voetbal

Aan het eind van de middag draai ik de grote parkeerplaats op van het sportpark in het Belgische Schoten. Er staat geen enkel ander voertuig. Dat verandert, want rond zeven uur raak ik omringd door auto’s. ‘Komen waarschijnlijk een uurtje sporten’, denk ik. Maar als er een auto parkeert met zwart-geel-rode hoesjes over de achteruitkijkspiegels en in de raamlijsten Belgische vlaggetjes en rode duivelshoorntjes gaat me een licht op. Natuurlijk: het Belgisch nationaal elftal speelt vanavond zijn eerste wedstrijd in het EK-toernooi!

Het is al gezellig druk in de kantine van de korfbalvereniging. Op het grote scherm is de voorbereiding op de wedstrijd tegen Italië te zien. Ze zijn in een opperbeste stemming die Vlaamse supporters en laten zich gewillig op de foto zetten, zeker nadat ik verteld heb dat ik een Hollander ben. ‘Zestien jaar geleden deden we voor het laatst mee aan een toernooi, mijnheer. En vanavond gaan de Rode Duivels het maken! Jammer (…) dat jullie niet meedoen.’ Ik glimlach als een boer met kiespijn en wens ze een fijne avond toe. Zij wel. Grrr…*)

*)
Het was in 2016 de eerste keer sinds 1984 dat Nederland uitgeschakeld werd in de voorrondes van het Europees Kampioenschap.

Stomme Claire!

Omdat ik vanuit Kwakkel in Zeeuws Vlaanderen naar het Limburgse Kuttingen niet dezelfde weg wil rijden, geef ik Claire-mijn-Garminnetje opdracht de kortste route door België te berekenen.
Om acht uur vertrek ik vanaf mijn overnachtingsplek, een kwartier later zit ik muurvast in de ochtendspits van Brussel. De radio meldt drie grote ongevallen rond de Belgische hoofdstad en er zijn de nodige wegwerkzaamheden. De regen komt met bakken uit de hemel, mijn ramen beslaan en voetje voor voetje (bandje voor bandje?) wring ik mij door het Brusselse verkeersgekkenhuis. Een sigaar en anderhalf uur later laat ik opgelucht de stad achter me.

Bij een tankstation vul ik de dieseltank en koop een kop koffie. ‘Welke idioot gaat er in vredesnaam willens en wetens de ochtendspits van Brussel in?’, bedenk ik me als ik van mijn hete koffie slurp. Lang hoef ik over het antwoord niet na te denken: Claire-mijn-Garminnetje natuurlijk! Haar schuld dus!

(more or less) Translate »