2012 Camper Achterhoek

Netwerk

Volop camperplaatsen in de Achterhoek

Sinds juni 2012 is het mogelijk om in de Achterhoek te overnachten met een camper. De Achterhoek is sinds deze maand bedekt met een netwerk van camperplaatsen. Op ongeveer veertig locaties kan de campertoerist terecht en is deze vakantieganger van alle gemakken voorzien. Afgelopen jaar is met de aanleg van deze camperplekken gestart en inmiddels is het netwerk vrijwel compleet.

Locaties in de Achterhoek
De veertig locaties zijn mooi over de Achterhoek verdeeld zodat er altijd wel een camperplaats in de buurt is. De camperplaatsen bevinden zich meestal bij de ingang van een camping maar in een paar gevallen ook in het centrum van een dorp of stad. Per locatie is er plek voor vier campers. Alleen de Houtwal in Zutphen en de Slingeplas bij Bredevoort bieden plaats voor acht campers. Een camperplaats vooraf reserveren is in principe niet nodig.

Zuilen
Elk van de camperplekken is voorzien van een uniforme zuil waar stroom en water kan worden getapt. Een overnachting op een camperplek kost € 10 per 24 uur. Voor dat bedrag kan er stroom (6A) worden getapt met de euro-stekker. Daarnaast biedt de camperzuil een afvoerpunt voor vuil water. Schoon water is bij de zuil verkrijgbaar voor € 1 per 80 liter. Houd er wel rekening mee dat er aan de zuil alleen met euromunten kan worden betaald, pinnen is niet mogelijk. En het tarief geldt telkens voor tijdspannes van 24 uur, dagdelen zijn niet mogelijk.

Speciale Camper Website
De website www.camperplaatsenindeachterhoek.nl biedt in twee talen alle benodigde informatie om een geschikte camperplek te vinden. Op de website is voor elk van de camperlocaties een omschrijving (vaak met foto’s) te vinden met vermelding van adresgegevens en telefoonnummer. Bovendien worden de verschillende plaatsen op een Google-maps kaart inclusief gps-coördinaten weergegeven zodat de plekken goed en gemakkelijk te vinden zijn.

Ondersteuning
Het Recreatieschap Achterhoek-Liemers heeft het project in samenwerking met ondernemers gerealiseerd en het is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Druilerig Doesburg

Doesburg Binnenste Buiten: vier dagen lang straten vol kraampjes, vier dagen dweilorkesten en straattoneel. Vier dagen de stad op z’n kop.
Zoveel activiteiten. Dan snap je toch niet, dat zoveel Hollanders deze zomer het mooie weer opzoeken in een of ander zonnig buitenland?

9:55

10:24

12:37

13:43

Open deur?

Geen gezeur
Ik ben een deur
Als u dit leest, zult u snappen:
Ik heb bijzondere eigenschappen
Wat is er met mij dan aan de hand?
Ik maak een rijmpje voor iedere klant.

Dorpsgezichten

En wat een leuke plaatsjes daar in dat Gelderland.
Het een nog fotogenieker dan het ander. Ik blijf fotograferen…

Eenzaam maar niet alleen

Recreatieoord ‘Hippique‘ in Westendorp is een van die Gelderse camperplaatsen.
Is het vanwege het slechte weer, dat ik er alleen ben of willen de mede-camperaars niet op zo’n plek staan? Nou ja, ik heb in ieder geval privacy en volop de ruimte, maar een praatje met de buren zit er vandaag niet in.

Kamperen?

Alles leuk en aardig natuurlijk, zo’n bussie, maar ik moet wel kunnen internetten en op m’n laptop naar de televisie kunnen kijken. Dus gaan er twee snoertjes naar buiten…

Cabineschuurtje

Op weg naar Gelderland heb ik een elektrische vouwfiets gekocht.
Zo mooi, zo hagelnieuw, zo schoon, dat laat je toch niet buiten in de regen staan
Dus als ik ergens overnacht, verandert mijn cabine in een fietsschuurtje.

Jeugdsentiment

Op het terrein van de DRU-fabrieken in Ulft wordt het voormalige fabriekcomplex heringericht tot cultuur-historisch centrum. In het ‘IJzermuseum in oprichting’ ben ik jeugdsentimenteel terug in de tijd van mijn opoe.

Letterlijk shit!

Voor ik van mijn overnachtingsplekje vertrek, besluit ik eerst nog even mijn ‘koffer-met-poep’ te legen. Mooi geregeld hoor op die camperplaatsen: dat kan bij de stroom- en waterpaal.
Ik doe het deksel omhoog, draai de afsluitdop van de toiletcassette en leg die voorzichtig op het randje van de afvoerput. Als ik me omdraai om de volle poeptank te pakken, schop ik tegen de afsluitdop. Voor ik hem kan grijpen, verdwijnt die in de afvoer. Shit!
Zo diep als mijn arm reikt, graai ik in de afvoerpijp (…), maar zonder resultaat. Dan niet. Provisorisch vervang ik de afsluitdop door een boterhamzakje en een postbode-elastiek.

Gelukkig ben ik in de buurt van Winterswijk. Daar zit de kampeermegastore van Obelink. Tussen die 70.000 vierkante meter kampeerartikelen vind ik een nieuwe afsluitdop. Probleem opgelost.

€ 2,30

Allemaal leuk en aardig hoor, die camperplaatsen, maar ideaal vind ik ze niet. In de meeste gevallen sta je gewoon bij een camping, maar dan net buiten de poort in een hoekje van de parkeerplaats of een stukje gravel. Voor € 10 mag je daar vierentwintig uur staan en heb je stroom. Heb je drinkwater nodig dan kun je dat tegen betaling innemen. En je kunt er je volle toilettank legen. Prima geregeld allemaal.
Lastig is, dat je alleen kunt betalen met muntjes. Bij al mijn boodschapjes de afgelopen dagen heb ik dan ook steeds gevraagd mij zoveel mogelijk munten als wisselgeld terug te geven. Verder zijn er geen voorzieningen zoals toiletten en/of douches, maar ja, dat is camperplaats-eigen en wat verwacht je voor een tientje?

Op een terrasje in Ulft raak ik in gesprek met een ouder echtpaar. Zij blijken eigenaar te zijn van kampeerboerderij De Küper in Breedenbroek en ik krijg een visitekaartje en de uitnodiging te komen overnachten.
Na drie nachten camperplaats (ik geef toe: een magere ervaring om een oordeel te vellen), geniet ik daar van de oase van rust, de mooie plekken, het kraakheldere sanitair, de gemoedelijke sfeer en het keurig onderhouden terrein. Wat een verschil met de camperplaatsen!
Maar er is natuurlijk ook wel verschil in de prijs voor een overnachting.
Want wat betaal ik als ik de volgende morgen weer vertrek? € 12,30…

Oproep met humor

Onderweg gezien: een reclamebord van de buurtvereniging om hun dorpsfeest te bezoeken:

Weersverwachting

‘Een waardeloze zomer’, zegt de man naast me aan de bar van de kantine. Hij neemt nog een fikse teug uit zijn flesje bier, zet het met een kwaaie dreun op de tap en herhaalt: ‘Een waardeloze zomer. Kijk maar naar buiten dan weet je genoeg. Moet je nou toch zien hoe het stortregent. Terwijl ze voor vandaag een droge dag hadden voorspeld. Maar ja, wat wil je: ik woon in Den Bilt, 300 meter van het KNMI vandaan en zelfs daar klopt er niks van de verwachting!’

Christelijk praatje

‘Maar komt u even binnen. Lust u een kopje koffie?’
Ik heb aangeklopt bij mijn ‘buurcaravan’ met een vraag over de camping en wordt door de vrouw allerhartelijkst begroet. Terwijl zij het koffiezetapparaat aanzet (‘Ik heb helaas geen koffiemelk’), ontspint zich een gezellig gesprek.
‘Waar komt u vandaan, zegt u? Goudswaard? Maar dat ken ik wel: onze schoonzoon komt uit Nieuw-Beijerland. Maar om even terug te komen op waar we het zo-even over hadden: ik ben van mening, dat in een huwelijk de man de kost moet verdienen en dat de vrouw thuis moet zijn voor de kinderen en het huishouden. Zo hebben mijn man en ik het in ieder geval altijd gedaan en zo is het goed. En zo, daar ben ik van overtuigd, zo is het ook bedoeld. Zo is de mens geschapen.’
‘Eh… waar zei u ook alweer dat u vandaan komt, mevrouw?’
‘Uit Kampen. Hoezo?’

Post uit de Achterhoek

Als ik een krappe maand na dit rondje Gelderland terugkom van een campertrip naar Italië en de post van de mat schep, zit daar een dik aanvoelende envelop tussen van kampeerboerderij De Küper in Breedenbroek. Mijn eerste reactie is lichte ergernis: ‘Hè, vervelend. Heb ik daar overnacht, krijg ik met een paar weken al ongevraagde reclame!’
Als ik de envelop open maak en de kaart eruit haal, ben ik een en al verbazing. Dat er nog mensen zijn als Johan en Annie: zo positief Achterhoeks!

(more or less) Translate »